49+1 Λόγοι για να μην βγεις με έναν γραφίστα (Μέρος ΙI )

 1. Θα γεμίσουν το σπίτι σου με περιοδικά και οτιδήποτε υπάρχει εκεί έξω που έχει σχέδια. Εννοείται. Τα περιοδικά, τα φυλλάδια, οι αφίσες από live shows, οι επαγγελματικές κάρτες, οι συσκευασίες είναι ο λόγος που αγαπάμε την δουλειά μας τόσο πολύ. Έχει πάρα πολλές εκδοχές, διαφορετικές διαστάσεις και χρώματα. Πολλά διαφορετικά χρώματα.
 2. Ποτέ δεν θα ξέρεις αν κάτι είναι πραγματικά πρωτότυπο ή αντίγραφο. Αυτό ως δήλωση δεν μας τιμά ιδιαίτερα, αλλά η αλήθεια είναι πως υπάρχουν φορές που αναγκαστικά «πρέπει» να αντιγράψουμε κάτι γιατί ο πελάτης θέλει «αυτό» και τίποτε άλλο. Σε αυτήν την περίπτωση ο κάθε γραφίστας το χειρίζεται διαφορετικά. Υπάρχουν αυτοί που ενημερώνουν τον πελάτη πως υπάρχει περίπτωση να τον διώξουν ποινικά γιατί είναι πνευματική ιδιοκτησία και υπάρχουν και οι άλλοι που δεν αναλαμβάνουν καν την δουλειά.
 3. Κάνουν κολάζ με τις φωτογραφίες σου. Και όχι μόνο. Γι’ αυτό πρόσεχε τις μας στέλνεις σε email. Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να βρεθεί η φωτογραφία σου. Ειδικά αν ανήκεις στην λίστα «πρώην».
 4. Δεν ξέρουν πώς να προσθέσουν και να αφαιρέσουν, απλά καταλαβαίνουν γράμματα. Σου λέμε πως θέλουμε 14 λέξεις και εννοούμε 14 λέξεις. Όχι 12,5. 14.
 5. Έχουν ως είδωλα ανθρώπους που κανείς δεν τους ξέρει και μιλάνε για αυτούς λες και ήταν συνεργάτες τους. ΧΑΧΑΧΑΧΑ συγγνώμη αλλά δεν κρατήθηκα. Ακριβώς αυτό συμβαίνει. Δεν γνωρίζει σχεδόν κανείς τους ανθρώπους που μας έχουν εμπνεύσει γιατί δεν είναι ιδιαίτερα «διάσημοι». Αυτό βέβαια μας κάνει να νιώθουμε και περισσότερο σημαντικοί γιατί όλοι ξέρουν τα δικά σου είδωλα, ενώ τα δικά μας μόνο ένας συνάδελφος. Γι’ αυτό τον λόγο και αν υπάρξει συνάδελφος σε κάποιο τραπέζι βραδινής εξόδου, τότε θα μας δεις να μιλάμε μόνο με εκείνον.
 6. Τραβάνε φωτογραφίες σχεδόν καθημερινά και όλες είναι κομμένες σε περίεργα σχήματα. Θα βάλω τικ σε αυτό, αλλά ωστόσο θα συμπληρώσω πως και οι φωτογράφοι κάνουν το ίδιο. Και πολλές φορές καλύτερα από τους γραφίστες.
 7. Ρωτάνε τη γνώμη σου για τα πάντα, αλλά κάνουν ότι θέλουν. Ναι. Ναι. Και ναι. Δεν διορθώνω τίποτε.
 8. Τα πάντα είναι ευθυγραμμισμένα αριστερά, δεξιά ή στο κέντρο, εκτός και αν φτάσουν αργά. Υπάρχει και άλλος τρόπος για να είναι τοποθετημένα δηλαδή; Ειλικρινά τώρα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει αυτό το «τσικ». Πιο στοιχισμένο δεν θα το βρεις ποτέ. ΠΟΤΕ.
 9. Μισούν τη γραμματοσειρά Comic Sans με το ίδιο πάθος που αγαπάνε την Helvetica. Νομίζω πως δεν μπορεί να συγκριθεί το μίσος που νιώθουμε για την Comic Sans. Ωστόσο ένας γραφίστας που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να την χρησιμοποιήσει μία φορά στην ζωή του (κυρίως όταν βρίσκεται στο στάδιο της εκπαίδευσης) γιατί όπως είπαμε δεν υπάρχουν πολλές Ελληνικές γραμματοσειρές. Όσο αφορά την Helvetica, συγγνώμη αλλά υπάρχουν αρκετά καλύτερες γραμματοσειρές. Απλά είναι η εύκολη λύση όταν βιάζεσαι να παραδόσεις κάτι.
 10. Χρησιμοποιούν το iPhone για τα πάντα, γιατί ο καθένας έχει ένα. Χα! Στην έσκασα. Εγώ δεν χρησιμοποιώ γιατί δεν έχω. Και δεν έχω γιατί πάντα υποστήριζα πως το ζητούμενο είναι να έχεις σωστό και καλό εξοπλισμό στην δουλειά σου. Δηλαδή στο γραφείο σου. Καλό το i-phone αλλά σαν τον Mac δεν είναι τίποτε. Desktop και πάλι
 11. Δεν μπορείς να διακοσμήσεις το σπίτι χωρίς να τους συμβουλευτείς. Εδώ να πούμε πως η γραφιστική πριν βγει στο προσκήνιο ως γραφιστική υπαγόταν στην σχολή με την ονομασία «Διακοσμιτής εσωτερικού χώρου». Ο πατέρας μου δηλαδή, αυτήν την σχολή τελείωσε. Οπότε ναι. Αν δεν ρωτήσεις εμάς, τότε ποιον θα ρωτήσεις;
 12. Κλέβουν πινακίδες. Yπερβολές. Δεν κλέβουμε. Δανειζόμαστε για να τις χρησιμοποιήσουμε ως σήμανση στο σπίτι μας. (χαχαχα)
 13. Πάντα έχουν τα χέρια τους βαμμένα με κάτι. Εμείς και οι graffιτάδες ένα πράγμα.
 14. Αγοράζουν ημιτελείς κούκλες για να τις ζωγραφίσουν. Κυρίες φουσκωτές γιατί ο χρόνος για την προσωπική ζωή είναι μηδενικός.
 15. Τα πάντα γίνονται κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι: κάρτες σαν εισιτήρια, κάρτες σαν… σαν οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς. Ειλικρινά σαν ό,τι μπορείς να φανταστείς. Αυτήν την στιγμή έχω στο τυπογραφείο τις δικές μου κάρτες για παραγωγή. Όταν βγουν θα δεις πώς είναι σχεδιασμένες και με τι μοιάζουν.

 

Φιλιά στην μαμά! Υπομονή έρχεται το τρίτο μέρος!