Γιατί είναι σημαντική η τυπογραφία;

Η δουλειά ενός γραφίστα, δεν είναι εύκολη δουλειά. Δεν πατάει δύο κουμπιά και βγάζει δημιουργικό. Αυτό που βλέπεις εσύ ως αποτέλεσμα μέσα σε δύο λεπτά, κρύβει ώρες αναζήτησης, σκέψης και κυρίως 250.000 προσχεδίων.

Ωστόσο σήμερα θα σου μιλήσω για την επιλογή της γραμματοσειράς. Το γνωστό στους κύκλους μου «Typography».

Όταν ξεκινάς να στήσεις ένα project, οτιδήποτε project κι αν είναι αυτό, από μία απλή επαγγελματική κάρτα μέχρι μία αφίσα πάνω στην οποία θα γίνουν οι περισσότερες προσαρμογές μίας καμπάνιας, το δύσκολο δεν είναι να βρεις το θέμα σου∙ το δύσκολο είναι να βρεις την γραμματοσειρά σου.

Οι Ελληνικές γραμματοσειρές είναι τόσο σπάνιες όσο ο σύντροφος των ονείρων σου. Δεν υπάρχουν πολλές κι αν υπάρχουν, τις έχεις ήδη χρησιμοποιήσει. Πόσες φορές να βάλεις αυτήν την ριμάδα την pf catalog; Πόσες φορές ακόμη να προσπαθήσεις να κάνεις την διαφορά για ένα slogan;

Από την άλλη άντε και σπάει ο διάολος το ποδάρι του και καταφέρνεις να βρεις κάποια ελληνική γραμματοσειρά free. Πόσο σίγουρος είσαι ότι αντιπροσωπεύει το project σου;

Για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έκανα το παρακάτω post.

Εδώ να σημειωθεί ότι η αρχική ιδέα δεν είναι δική μου. Την δανείστηκα από αυτό το site και λέω την δανείστηκα γιατί αν προσέξεις, στο τελείωμα του post έχω βάλει ένα url το οποίο δεν είναι δικό μου. (Hello, εγώ έχω url lamdavita.eu )

Μία λάθος γραμματοσειρά μπορεί να περάσει ένα πολύ λάθος μήνυμα, γι’ αυτό πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στην επιλογή σου. Αν απευθύνεσαι σε πιο elegant κοινό, τότε η γραμματοσειρά σου θα είναι λίγο πιο στρογγυλή. Ίσως Thin κατά προτίμηση. Ή θα είναι μία με πατούρες αλλά το ίδιο ευανάγνωστη. Μία Pf Din Thin για την πρώτη περίπτωση και μία Georgia για την άλλη.

Αντίστοιχα και όταν ένα project σου έχει να κάνει με κάποια live εμφάνιση ή κάποιο live show η γραμματοσειρά σου πρέπει να είναι πιο στιβαρή. Bold ή Black κατά προτίμηση και ολοστρόγγυλη. Αν σου έρχεται στο μυαλό ή Arrial είσαι σε καλό δρόμο, αλλά θα σε πήγαινα σε κάποια όπως η Helvetica ή η Gotham.

Σε ικετεύω μην χρησιμοποιήσεις ποτέ Comic Sans και κυρίως, μην αυτοκτονήσεις όταν την δεις παντού γιατί την χρησιμοποιούν όλοι. Κυρίως αυτοί που θέλουν μία πιο «παιχνιδιάρικη» και πιο «χαρούμενη». Θεε μου, γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει η σειρά Aka.

 

Αυτά για σήμερα.

Φιλιά στα μούτρα σου.